Muzeum Tyskich Browarów Książęcych

Miejscowość:
Tychy
Odsłuchaj tekst
Dodaj do planera

O OBIEKCIE: 

Tyskie Browary Książęce są ważną częścią historii Śląska od prawie 400 lat. To perła architektury regionu, a zarazem nowoczesny browar. Piwo warzy się tu nieprzerwanie od 1629 r., co oznacza, że jest to jeden z najstarszych browarów w Polsce. Rok 1861 to data przełomowa i początek wielkiej rozbudowy browaru w Tychach, która trwa do dziś. Za twórcę jego potęgi uważa się Jana Henryka XI Hochberga, księcia pszczyńskiego – wizjonera i przedsiębiorcę. Dzięki opracowaniu metody produkcji piwa dolnej fermentacji stał się jednym z najnowocześniejszych i najszybciej rozwijających się browarów. Browar tyski otrzymał oświetlenie elektryczne, zaledwie 11 lat po wynalezieniu żarówki przez Thomasa Edisona. Znajdował się na terenie miasta, a przez jego tereny  do dziś przebiega dawna ulica Mikołowska (obecnie znajduje się ona na terenie browaru). Na początku XX wieku, według tradycji, każdy przejeżdżający przez browar był częstowany piwem. Dziś można skosztować złocistego trunku podczas zwiedzania utworzonego w 2004 roku muzeum.

 

RYS HISTORYCZNY: 

Tyskie Browary Książęce powstały z inicjatywy rodu Promnitzów, a czas ich rozkwitu przypada na przełom XIX i XX w. Ówczesnym właścicielem browaru był wizjoner, książę Jan Henryk XI Hochberg. Jego ogromny majątek obejmował 100 milionów marek w złocie, dobra o łącznej powierzchni blisko 60 tysięcy hektarów oraz liczne zakłady przemysłowe. Od jego tytułu browar nazwano „książęcym”. To on zainwestował i rozbudował browar tworząc nowy kompleks, który obejmował między innymi warzelnię, chłodnię, słodownię ze strychem na jęczmień, dwie pęczarnie ze strychem na słód, młyn do słodu, suszarnię i jedną z pierwszych w Europie - przemysłową lodownię. Nowy kompleks wyposażony został także w maszynę parową o mocy 16KM.

Jan Henryk XI Hochberg zatrudnił w browarze tyskim Juliusa Müllera, mistrza piwowarskiego, a następnie pierwszego dyrektora browaru. Wdrożył on nowatorską wówczas metodę warzenia piwa przy użyciu drożdży dolnej fermentacji. Dzięki nowej technologii produkcja piwa zaczęła gwałtownie wzrastać, powodując dalszą rozbudowę i modernizację browaru. Produkcja piwa sięgała do 100 tys. hl (10 milionów litrów), co stawiało zakład w rzędzie największych browarów w Europie.  W 1902 roku Książę ufundował przy browarze kaplicę ewangelicką, w której obecnie mieści się Muzeum Tyskich Browarów Książęcych. W 1946 roku nastąpiło upaństwowienie browaru, a z etykiet i oznaczeń firmowych zniknęła na jakiś czas książęca korona. W roku 1973 pierwszy raz produkcja browaru sięgnęła 1 miliona hektolitrów.

Browar od wieków miał istotne znaczenie dla lokalnej społeczności - wielu mieszkańców Tychów i okolic znalazło w nim zatrudnienie, a w 1893 r. powstała linia kolejowa: Browar Tyski – dworzec kolejowy. Dzisiaj browar rozpościera się po obu stronach ulicy Mikołowskiej w Tychach. Historyczna część browaru jest pod opieką konserwatora zabytków, a tuż obok znajduje się nowoczesny rozlew i centrum dystrybucji.

Pod koniec listopada 2004 r. zostaje otworzone Muzeum Tyskich Browarów Książęcych – wtedy jeszcze pod nazwą Tyskie Muzeum Piwowarstwa, a w późniejszym czasie – Tyskie Browarium.

Od grudnia 2004 roku każdy miłośnik piwa może tu przyjść i zobaczyć na własne oczy, jak warzy się piwo, a także spotkać się z piwowarami, którzy są prawdziwymi pasjonatami i chętnie dzielą się swoim doświadczeniem. Zwiedzanie rozpoczyna się w części muzealnej, która mieści w sobie unikatowe butelki, narzędzia bednarskie, dokumenty, fotografie, kolekcje kufli, kapsli i beczek. Następnym punktem jest zwiedzanie browaru. To szczególny moment wycieczki, który cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Zwiedzanie kończy się w pubie, gdzie można wypić kufel pysznego, świeżo uwarzonego, niepasteryzowanego piwa Tyskie Gronie 14-dniowe.

Muzeum to jako pierwszy obiekt turystyczny wprowadziło zwiedzanie w gwarze śląskiej.

 

 

ZAKAZ PALENIA: Tak

WC: Tak

PRZEDZIAŁ WIEKOWY: 16+

CZAS ZWIEDZANIA: Ok. 50 min.

JĘZYKI: polski, angielski, niemiecki, rosyjski, gwara śląska

ZWIERZĘTA: Nie

PARKING: Tak

GASTRONOMIA: PUB

SKLEP: Tak, z pamiątkami

MOŻLIWOŚĆ NOCLEGU: Nie

GODZINY OTWARCIA/CENNIK:  Od wtorku do niedzieli w godzinach 12.00-20.00

POTRZEBNA REZERWACJA: Tak. Opcje: 1. E-bilet 2. Telefoniczna 3. E-mail

USŁUGI DODATKOWE: Po zwiedzaniu zapraszamy zwiedzających na degustację piwa w Pubie pod Browarem, do Pubu można przyjść także indywidualnie, wtorek,środa,czwartek,niedziela od 12.00-22.00 oraz w piątek,sobota od 12.00 do 24.00.

 

0:12 - Tychy, Muzeum Tyskich Browarów Książęcych

Muzeum Tyskich Browarów Książęcych

Miejscowość:
Tychy
Odsłuchaj tekst
Dodaj do planera

O OBIEKCIE: 

Tyskie Browary Książęce są ważną częścią historii Śląska od prawie 400 lat. To perła architektury regionu, a zarazem nowoczesny browar. Piwo warzy się tu nieprzerwanie od 1629 r., co oznacza, że jest to jeden z najstarszych browarów w Polsce. Rok 1861 to data przełomowa i początek wielkiej rozbudowy browaru w Tychach, która trwa do dziś. Za twórcę jego potęgi uważa się Jana Henryka XI Hochberga, księcia pszczyńskiego – wizjonera i przedsiębiorcę. Dzięki opracowaniu metody produkcji piwa dolnej fermentacji stał się jednym z najnowocześniejszych i najszybciej rozwijających się browarów. Browar tyski otrzymał oświetlenie elektryczne, zaledwie 11 lat po wynalezieniu żarówki przez Thomasa Edisona. Znajdował się na terenie miasta, a przez jego tereny  do dziś przebiega dawna ulica Mikołowska (obecnie znajduje się ona na terenie browaru). Na początku XX wieku, według tradycji, każdy przejeżdżający przez browar był częstowany piwem. Dziś można skosztować złocistego trunku podczas zwiedzania utworzonego w 2004 roku muzeum.

 

RYS HISTORYCZNY: 

Tyskie Browary Książęce powstały z inicjatywy rodu Promnitzów, a czas ich rozkwitu przypada na przełom XIX i XX w. Ówczesnym właścicielem browaru był wizjoner, książę Jan Henryk XI Hochberg. Jego ogromny majątek obejmował 100 milionów marek w złocie, dobra o łącznej powierzchni blisko 60 tysięcy hektarów oraz liczne zakłady przemysłowe. Od jego tytułu browar nazwano „książęcym”. To on zainwestował i rozbudował browar tworząc nowy kompleks, który obejmował między innymi warzelnię, chłodnię, słodownię ze strychem na jęczmień, dwie pęczarnie ze strychem na słód, młyn do słodu, suszarnię i jedną z pierwszych w Europie - przemysłową lodownię. Nowy kompleks wyposażony został także w maszynę parową o mocy 16KM.

Jan Henryk XI Hochberg zatrudnił w browarze tyskim Juliusa Müllera, mistrza piwowarskiego, a następnie pierwszego dyrektora browaru. Wdrożył on nowatorską wówczas metodę warzenia piwa przy użyciu drożdży dolnej fermentacji. Dzięki nowej technologii produkcja piwa zaczęła gwałtownie wzrastać, powodując dalszą rozbudowę i modernizację browaru. Produkcja piwa sięgała do 100 tys. hl (10 milionów litrów), co stawiało zakład w rzędzie największych browarów w Europie.  W 1902 roku Książę ufundował przy browarze kaplicę ewangelicką, w której obecnie mieści się Muzeum Tyskich Browarów Książęcych. W 1946 roku nastąpiło upaństwowienie browaru, a z etykiet i oznaczeń firmowych zniknęła na jakiś czas książęca korona. W roku 1973 pierwszy raz produkcja browaru sięgnęła 1 miliona hektolitrów.

Browar od wieków miał istotne znaczenie dla lokalnej społeczności - wielu mieszkańców Tychów i okolic znalazło w nim zatrudnienie, a w 1893 r. powstała linia kolejowa: Browar Tyski – dworzec kolejowy. Dzisiaj browar rozpościera się po obu stronach ulicy Mikołowskiej w Tychach. Historyczna część browaru jest pod opieką konserwatora zabytków, a tuż obok znajduje się nowoczesny rozlew i centrum dystrybucji.

Pod koniec listopada 2004 r. zostaje otworzone Muzeum Tyskich Browarów Książęcych – wtedy jeszcze pod nazwą Tyskie Muzeum Piwowarstwa, a w późniejszym czasie – Tyskie Browarium.

Od grudnia 2004 roku każdy miłośnik piwa może tu przyjść i zobaczyć na własne oczy, jak warzy się piwo, a także spotkać się z piwowarami, którzy są prawdziwymi pasjonatami i chętnie dzielą się swoim doświadczeniem. Zwiedzanie rozpoczyna się w części muzealnej, która mieści w sobie unikatowe butelki, narzędzia bednarskie, dokumenty, fotografie, kolekcje kufli, kapsli i beczek. Następnym punktem jest zwiedzanie browaru. To szczególny moment wycieczki, który cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Zwiedzanie kończy się w pubie, gdzie można wypić kufel pysznego, świeżo uwarzonego, niepasteryzowanego piwa Tyskie Gronie 14-dniowe.

Muzeum to jako pierwszy obiekt turystyczny wprowadziło zwiedzanie w gwarze śląskiej.

 

 

ZAKAZ PALENIA: Tak

WC: Tak

PRZEDZIAŁ WIEKOWY: 16+

CZAS ZWIEDZANIA: Ok. 50 min.

JĘZYKI: polski, angielski, niemiecki, rosyjski, gwara śląska

ZWIERZĘTA: Nie

PARKING: Tak

GASTRONOMIA: PUB

SKLEP: Tak, z pamiątkami

MOŻLIWOŚĆ NOCLEGU: Nie

GODZINY OTWARCIA/CENNIK:  Od wtorku do niedzieli w godzinach 12.00-20.00

POTRZEBNA REZERWACJA: Tak. Opcje: 1. E-bilet 2. Telefoniczna 3. E-mail

USŁUGI DODATKOWE: Po zwiedzaniu zapraszamy zwiedzających na degustację piwa w Pubie pod Browarem, do Pubu można przyjść także indywidualnie, wtorek,środa,czwartek,niedziela od 12.00-22.00 oraz w piątek,sobota od 12.00 do 24.00.

 

0:12 - Tychy, Muzeum Tyskich Browarów Książęcych

Muzeum Tyskich Browarów Książęcych

Miejscowość:
Tychy
Odsłuchaj tekst
Dodaj do planera

O OBIEKCIE: 

Tyskie Browary Książęce są ważną częścią historii Śląska od prawie 400 lat. To perła architektury regionu, a zarazem nowoczesny browar. Piwo warzy się tu nieprzerwanie od 1629 r., co oznacza, że jest to jeden z najstarszych browarów w Polsce. Rok 1861 to data przełomowa i początek wielkiej rozbudowy browaru w Tychach, która trwa do dziś. Za twórcę jego potęgi uważa się Jana Henryka XI Hochberga, księcia pszczyńskiego – wizjonera i przedsiębiorcę. Dzięki opracowaniu metody produkcji piwa dolnej fermentacji stał się jednym z najnowocześniejszych i najszybciej rozwijających się browarów. Browar tyski otrzymał oświetlenie elektryczne, zaledwie 11 lat po wynalezieniu żarówki przez Thomasa Edisona. Znajdował się na terenie miasta, a przez jego tereny  do dziś przebiega dawna ulica Mikołowska (obecnie znajduje się ona na terenie browaru). Na początku XX wieku, według tradycji, każdy przejeżdżający przez browar był częstowany piwem. Dziś można skosztować złocistego trunku podczas zwiedzania utworzonego w 2004 roku muzeum.

 

RYS HISTORYCZNY: 

Tyskie Browary Książęce powstały z inicjatywy rodu Promnitzów, a czas ich rozkwitu przypada na przełom XIX i XX w. Ówczesnym właścicielem browaru był wizjoner, książę Jan Henryk XI Hochberg. Jego ogromny majątek obejmował 100 milionów marek w złocie, dobra o łącznej powierzchni blisko 60 tysięcy hektarów oraz liczne zakłady przemysłowe. Od jego tytułu browar nazwano „książęcym”. To on zainwestował i rozbudował browar tworząc nowy kompleks, który obejmował między innymi warzelnię, chłodnię, słodownię ze strychem na jęczmień, dwie pęczarnie ze strychem na słód, młyn do słodu, suszarnię i jedną z pierwszych w Europie - przemysłową lodownię. Nowy kompleks wyposażony został także w maszynę parową o mocy 16KM.

Jan Henryk XI Hochberg zatrudnił w browarze tyskim Juliusa Müllera, mistrza piwowarskiego, a następnie pierwszego dyrektora browaru. Wdrożył on nowatorską wówczas metodę warzenia piwa przy użyciu drożdży dolnej fermentacji. Dzięki nowej technologii produkcja piwa zaczęła gwałtownie wzrastać, powodując dalszą rozbudowę i modernizację browaru. Produkcja piwa sięgała do 100 tys. hl (10 milionów litrów), co stawiało zakład w rzędzie największych browarów w Europie.  W 1902 roku Książę ufundował przy browarze kaplicę ewangelicką, w której obecnie mieści się Muzeum Tyskich Browarów Książęcych. W 1946 roku nastąpiło upaństwowienie browaru, a z etykiet i oznaczeń firmowych zniknęła na jakiś czas książęca korona. W roku 1973 pierwszy raz produkcja browaru sięgnęła 1 miliona hektolitrów.

Browar od wieków miał istotne znaczenie dla lokalnej społeczności - wielu mieszkańców Tychów i okolic znalazło w nim zatrudnienie, a w 1893 r. powstała linia kolejowa: Browar Tyski – dworzec kolejowy. Dzisiaj browar rozpościera się po obu stronach ulicy Mikołowskiej w Tychach. Historyczna część browaru jest pod opieką konserwatora zabytków, a tuż obok znajduje się nowoczesny rozlew i centrum dystrybucji.

Pod koniec listopada 2004 r. zostaje otworzone Muzeum Tyskich Browarów Książęcych – wtedy jeszcze pod nazwą Tyskie Muzeum Piwowarstwa, a w późniejszym czasie – Tyskie Browarium.

Od grudnia 2004 roku każdy miłośnik piwa może tu przyjść i zobaczyć na własne oczy, jak warzy się piwo, a także spotkać się z piwowarami, którzy są prawdziwymi pasjonatami i chętnie dzielą się swoim doświadczeniem. Zwiedzanie rozpoczyna się w części muzealnej, która mieści w sobie unikatowe butelki, narzędzia bednarskie, dokumenty, fotografie, kolekcje kufli, kapsli i beczek. Następnym punktem jest zwiedzanie browaru. To szczególny moment wycieczki, który cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Zwiedzanie kończy się w pubie, gdzie można wypić kufel pysznego, świeżo uwarzonego, niepasteryzowanego piwa Tyskie Gronie 14-dniowe.

Muzeum to jako pierwszy obiekt turystyczny wprowadziło zwiedzanie w gwarze śląskiej.

 

 

ZAKAZ PALENIA: Tak

WC: Tak

PRZEDZIAŁ WIEKOWY: 16+

CZAS ZWIEDZANIA: Ok. 50 min.

JĘZYKI: polski, angielski, niemiecki, rosyjski, gwara śląska

ZWIERZĘTA: Nie

PARKING: Tak

GASTRONOMIA: PUB

SKLEP: Tak, z pamiątkami

MOŻLIWOŚĆ NOCLEGU: Nie

GODZINY OTWARCIA/CENNIK:  Od wtorku do niedzieli w godzinach 12.00-20.00

POTRZEBNA REZERWACJA: Tak. Opcje: 1. E-bilet 2. Telefoniczna 3. E-mail

USŁUGI DODATKOWE: Po zwiedzaniu zapraszamy zwiedzających na degustację piwa w Pubie pod Browarem, do Pubu można przyjść także indywidualnie, wtorek,środa,czwartek,niedziela od 12.00-22.00 oraz w piątek,sobota od 12.00 do 24.00.

 

0:12 - Tychy, Muzeum Tyskich Browarów Książęcych

Obiekty na szlaku
Bielsko-Biała
Muzeum Historyczne w Bielsku–Białej Stara Fabryka
Bytom
Górnośląskie Koleje Wąskotorowe
Chorzów
Szyb Prezydent, Kompleks Sztygarka
Chorzów
Muzeum Hutnictwa w Chorzowie to jeden z najnowszych obiektów nie tylko na Szlaku Zabytków Techniki Województwa Śląskiego, ale i na turystycznej mapie aglomeracji śląskiej. Swoją działalność rozpoczęło w listopadzie 2021 roku. Jest to pierwsze w Polsce muzeum prezentujące na przykładach Huty „Kościuszko”/”Królewskiej” oraz „Batory”/”Bismarck” historię hutnictwa żelaza i stali czasów rewolucji przemysłowej. Dotychczas żaden obiekt nie eksponował w takim zakresie historii jednej z najważniejszych branż przemysłowych kształtujących oblicze Górnego Śląska.
Cieszyn
Muzeum to kompletna stara drukarnia typograficzna, gdzie zachował się charakterystyczny klimat dawnych czasów. To jedyne takie miejsce w Polsce, gdzie cały zgromadzony sprzęt jest w pełni sprawny. Można tu zobaczyć nie tylko różne maszyny i urządzenia, ale też poznać ich zastosowanie w dawnych drukarniach.
Cieszyn
Browar Zamkowy
Czeladź
Galeria Sztuki Współczesnej „Elektrownia”
Czerwionka-Leszczyny
Familoki - Zabytkowe Osiedle Patronackie kopalni „Dębieńsko” 
Częstochowa
Muzeum Górnictwa Rud Żelaza
Częstochowa
Muzeum Historii Kolei
Częstochowa
Muzeum Produkcji Zapałek
Dąbrowa Górnicza
Kopalnia Ćwiczebna Muzeum Miejskiego Sztygarka
Gliwice
Muzeum Techniki Sanitarnej
Gliwice
Oddział Odlewnictwa Artystycznego Muzeum w Gliwicach
Gliwice
Radiostacja Gliwice
Karchowice
Zabytkowa Stacja Wodociągowa Zawada
Katowice
Osiedle Giszowiec (Miejski Dom Kultury Szopienice-Giszowiec, Filia nr 2 w Giszowcu)
Katowice
Osiedle Nikiszowiec
Katowice
Galeria Szyb Wilson
Katowice
Muzeum Hutnictwa Cynku WALCOWNIA
Katowice
Siedziba Muzeum Śląskiego znajduje się na zrewitalizowanym poprzemysłowym terenie dawnej kopalni „Katowice”. Koncepcja architektoniczna nawiązuje do przemysłowej historii Śląska i pierwotnej funkcji terenu pokopalnianego. Zakłada niewielką ingerencję w poprzemysłowy krajobraz, dlatego większa część zaprojektowanego kompleksu znajduje się pod ziemią. Przeszklone bryły harmonizują z zespołem zabytkowych budynków, spośród których duża część została zbudowana jeszcze w XIX wieku.
Katowice
Fabryka Porcelany
Łaziska Górne
Muzeum Energetyki
Mysłowice
Centralne Muzeum Pożarnictwa
Pszczyna
Muzeum Prasy Śląskiej
Radzionków
Muzeum Chleba, Szkoły i Ciekawostek
Ruda Śląska
Stacja Biblioteka znajduje się w historycznym budynku byłego dworca kolejowego w dzielnicy Chebzie w Rudzie Śląskiej. Budynek został wpisany do rejestru zabytków województwa śląskiego pod nr A/485/216. Kompleksowa rewitalizacja budynku dworca w Chebziu zakończyła się w 2018 r. Prace adaptacyjne polegały przede wszystkim na dostosowaniu wnętrz dworca do potrzeb biblioteki.
Ruda Śląska
Kolonia Robotnicza Ficinus
Rudy
Kolej Wąskotorowa w Rudach
Rybnik
Zabytkowa Kopalnia Ignacy
Siemianowice Śląskie
Park Tradycji
Świętochłowice
Wieże KWK Polska
Tarnowskie Góry
Sztolnia Czarnego Pstrąga
Tarnowskie Góry
Zabytkowa Kopalnia Srebra
Tychy
Browar Obywatelski
Tychy
Muzeum Tyskich Browarów Książęcych
Ustroń
Muzeum Ustrońskie im. Jana Jarockiego
Zabrze
Kopalnia Guido to unikatowy w skali Europy obiekt turystyczny, w którym można zjechać w podziemia oryginalną szolą i przekonać się na własne oczy, jak wyglądała i wygląda praca górników. Na turystów czeka niemal 5 km tras turystycznych w pokopalnianych korytarzach. Odwiedzający w czasie zwiedzania poznają techniki wydobycia i zabezpieczania kopalń od XIX wieku do czasów współczesnych. Jedną z ciekawostek i atrakcją jest pokonanie części trasy elektryczną kolejką podwieszaną - jedyną tego typu kolejką górnicza na świecie udostępniona dla turystów!
Zabrze
Sztolnia Królowa Luiza w Zabrzu to obiekt absolutnie wyjątkowy, powstały w oparciu o jedną z najstarszych kopalń węgla kamiennego Górnego Śląska. Obejmuje przestrzenie zarówno na powierzchni, jak i prawdziwą sieć podziemnych korytarzy, biegnących praktycznie pod samym centrum miasta.
Zabrze
Szyb Maciej
Żarki
Stary Młyn - Muzeum Dawnych Rzemiosł
Żywiec
Muzeum Browaru Żywiec
Pogoda
Katowice