INDUSTRIADA do syta

Data publikacji:
12 Czerwiec 2015
Odsłuchaj tekst

Pasjonaci zabytków techniki organizujący INDUSTRIADĘ doskonale wiedzą, że wspinanie się na wieże szybowe, przemierzanie kopalnianych podziemi, szalona zabawa na koncertach i innych industriadowych imprezach wymagają sporo energii. Dlatego dopisali do programu Święta Szlaku Zabytków Techniki szereg kulinarnych atrakcji.

 

W industriadowym menu dominuje oczywiście tradycyjna kuchnia śląska. Jeśli ktoś będzie miał ochotę spróbować dań prawdziwych ekspertów w tym temacie, to powinien wyprawić się do Czerwionki-Leszczyn. Na tamtejszym urokliwym osiedlu patronackim KWK Dębieńsko, pośród licznych atrakcji, zaplanowano też warsztaty kulinarne „Kultywujemy śląskie dziedzictwo”, które poprowadzą członkinie lokalnego koła gospodyń wiejskich i znany z programów telewizyjnych, niezrównany Remigiusz Rączka. Uczestnicy warsztatów będą siekać, mieszać i przyprawiać, a ci którzy mają do gotowania dwie lewe ręce będą mogli próbować efektów ich ciężkiej pracy. Mieszkanki osiedla przygotowały też pokazy historyczne – wyrabiania masła i sera czy tradycyjnego wypieku chleba.

 

Warsztaty, tym razem dla najmłodszych organizuje też Zabytkowa Kopalnia Srebra w Tarnowskich Górach. Zajęcia „Nakarm Gwarka” poprowadzi Piotrek Ogiński z popularnego fejsbukowego profilu „Kocham Gotować”.

 

Kto chce się popisać swoją znajomością kuchni śląskiej powinien koniecznie wybrać się do Galerii Szyb Wilson w Katowicach, która zaprasza do pochwalenia się swoimi przepisami na regionalne przysmaki. Mile widziane są stare zeszyty z recepturami spisanymi przez babcie i mamy, również tymi ściśle tajnymi. Pora się nimi podzielić! Organizatorzy czekają nie tylko na przepisy, ale również na specjalnie przygotowane na tę okazję słodkie wypieki. Kto się postara i upiecze ciasto inspirowane INDUSTRIADĄ – pomarańczowe w smaku lub kolorze – będzie mógł liczyć na drobny upominek.

 

Jeśli ktoś zamiast się chwalić, woli się podszkolić, może w Szybie Wilson wziąć udział w warsztatach „Dej nom znać jak momy warzyć”. Uczestnicy zaczną od poziomu podstawowego, czyli przygotowywania tradycyjnej wodzionki, którą potrafi podobno zrobić każdy, kto radzi sobie z zaparzeniem herbaty. Po takiej rozgrzewce przyjdzie pora na trudniejsze dania. 

 

Na solidny obiad można wybrać się do Parku Tradycji w Siemianowicach Śląskich, gdzie trwać będzie w czasie INDUSTRIADY XI Światowy Konkurs Gotowania Żuru Śląskiego. Mogą wziąć w nim udział drużyny reprezentujące instytucje, stowarzyszenia lub firmy oraz osoby prywatne, które zgłoszą się za pośrednictwem strony zur.siemianowice.pl. Dobre rady gotującym będzie dawać Maria Ożga, werdykt wyda profesjonalne jury, ale każdy będzie mógł wyrobić sobie swoje zdanie próbując żuru różnych grup.

 

Wielbiciele zup spragnieni smaków bardziej niecodziennych idealną propozycję znajdą w zabrzańskim Szybie Maciej, gdzie w wielkim kotle bulgotać będzie zupa chmielowa, przyrządzana według techniki warzelnictwa znanej od setek lat, przy użyciu ciepła i pary.

Oprócz tego będzie tu można spróbować dań z grilla, a nawet takich smakołyków jak owoce morza.

 

Aromat grillowanych specjałów będzie rozchodził się także po Kanale Gliwickim. Na wodniacką kuchnię z rusztu zaprasza Śluza Rudziniec. Głodni nie będą też uczestnicy święta w Chorzowie. W hali byłej nawijalni silników Huty Królewskiej specjalnie z okazji INDUSTRIADY otwarta zostanie karczma hutnicza, w której tradycyjnym śląskim potrawom towarzyszyć będą  piwa rzemieślnicze. Pod Szybem Prezydent co nieco przekąsić będzie można na przykład w Kawiarni Pod Wieżą. W tyskim Browarze Obywatelskim industriadowiczów karmić ma restauracja Con Amore. W bytomskim Teatrze Tańca i Ruchu Rozbark będzie można kupić lokalne smakołyki, a w katowickim kompleksie Porcelana Śląska Park podczas Eko Jarmarku również żywność ekologiczną i regionalne rękodzieło.

 

Twoja ocena:
Ocena: 0.0 (Oddano 0 głosy)
Wyświetlenia:  0
Pogoda
Katowice