RegioRest Festiwal to nowe kulinarne wydarzenie w restauracjach Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki!
Szefowie Kuchni każdej restauracji biorącej udział w akcji, przygotują specjalne, regionalne menu. 
To najlepszy moment, aby poznać różnorodność kuchni tradycyjnych – od Jury aż po Beskidy.
 
Na wiosenną edycję RegioRest Festiwalu zapraszamy w terminach:
- 16-19.04.2024
 
- 23-26.04.2024
 
W tych dniach warto odwiedzić restauracje biorące udział w Festiwalu. W  każdej z nich będą czekały inne, wyjątkowe smaki regionu.
 
Dla Gości przygotowane zostanie 3-daniowe menu degustacyjne w promocyjnej cenie – 69,00 zł/os.
- przystawka lub zupa,
 
- danie główne,
 
- deser.
 
 
Spróbujcie popisowych dań najlepszych Szefów Kuchni, z najlepszych restauracji w województwie śląskim.
Oto one:
Restauracja SZYB MACIEJ - ul. Srebrna 6, 41-819 Zabrze
- Pate z krupnioka
 
- Rolada wołowa, kluski śląskie, modra kapusta
 
- Szpajza
 
Restauracja KAKTUSY KATO KONCEPT KULINARNY -  ul. Dworcowa 9-11, 40-012 Katowice
- Harynka - matias holenderski, kwaśna śmietana, piklowana czerwona cebula, palony ziemniak
 
- Rolada śląska, kluski, modra kapusta
 
- Szpajza
 
Restauracja POZIOM+ FOOD&WINE - ul. Zwycięstwa 30, 44-100, Gliwice
- Hauskyjza – smażony śląski ser z kminkiem, powidłami śliwowymi oraz grzanką
 
- Himmelreich śląskie niebo - podany z panczkrautem oraz sosem z suszonym owoców
 
- Legumina
 
KARCZMA ROGATA – ul. Leszczyńska 40, 43-300 Bielsko-Biała
- Grillowany ser owczy z konfiturą przyrządzaną w karczmie z wiśni i cebuli oraz z brzoskwinią z dipem cytrynowo-pomarańczowym
 
- Żeberka z cebulką oraz czosnkiem marynowane w miodzie podane z kapustą duszoną oraz ziemniakami
 
- Budyń babuni Józefy – podany z owocami, sosem malinowym i pieczonymi ciasteczkami
 
Restauracja ZIELONY OGRÓD – ul. Roberta Miki 3, 41-811 Zabrze
- Hekele ze śledzia
 
- Śląskie Niebo - schab wędzony (kessler) w Zielonym Ogrodzie z sosem z suszonych owoców, podany z knedlami z żymły z grzybami
 
- Śląska kopa
 
Restauracja CHATA OLIMPIJCZYKA JASIA I HELENKI - Al. ks. bp. J. Bursche 33, 43-460 Wisła
- Grzanka z domowym, wędzonym po Jasiowemu boczkiem
 
- Biała polewka na domowej wędzonce
 
- Jadło Wiślańskie (placek ziemniaczany, wędzona kita świńska oraz zasmażana kapusta ze szpyrkami)
 
Restauracja U PRZEWOŹNIKA - ul. Piłsudskiego 14, 43-100 Tychy
- Tradycyjny żur śląski / ziemniaki / jajko
 
- Bitki wołowe w sosie pieczeniowym / panczkraut / marynaty
 
- Śląska kopa w krauzie
 
PRACOWNIA KULINARNA BASENOWA - ul. Wierzbowa 21, 42-310 Żarki
- Gęsie pipki
 
- Golonko w glazurze piwno-miodowej/ kapusta zasmażana
 
- Charoset – szarlotka
 
Restauracja LEŚNA PERŁA - ul. Leśna 1, 44-160 Rudziniec
- Chrzanica
 
- Sauerbraten z daniela podany z bratkartoflami oraz kapustą zasmażaną
 
- Kopa
 
Restauracja DWÓR BISMARCKA – ul. Oświęcimska 29, 41-400 Mysłowice
- Wodzionka z bratkartoflami
 
- Schab po naszemu – faszerowany krupniokiem na musie z czerwonej kapusty, smażone ziemniaki z boczkiem oraz ogórki na miodzie
 
- Szarlotka na ciepło z lodami i polewą z malin
 
KARCZMA SĄCZÓWKA - ul. Siewierska 49, 42-595 Sączów
- Hekele - sałatka śledziowa na grzance
 
- Rolada wołowa, kluski śląskie, modra kapusta
 
- Ajerkuchy z sosem truskawkowym
 
Restauracja CYSTERSKA – ul. Cysterska 4, 47-430 Rudy
- Sznita z krupniokiem
 
- Lica wieprzka z ciapkapustom
 
- Ożrato zista – babka z alkoholem
 
RESTAURACJA LIBURNIA – ul. Liburnia 10, 43-400 Cieszyn
- Zulc
 
- Pieczone żeberka, podane na babraczce
 
- Strudel z jabłkami, podany z lodami waniliowymi i bitą śmietaną
 
 
PEŁNE MENU RegioRest Festiwalu pod linkiem:  https://tiny.pl/dg679
 
Czy warto?
RegioRest Festiwal to świetna propozycja, aby zjeść w najlepszych restauracjach w rozsądnej, z góry określonej cenie. To zwyczajnie najlepszy sposób na obiad lub kolację w dobrych restauracjach.
 
Jak rezerować?
Wystarczy skontaktować się bezpośrednio z wybraną restauracją.
 
RegioRest Festiwal: https://tiny.pl/dgsvb
Regulamin RegioRest Festiwalu: https://tiny.pl/dg6c3
![golonka]()