Dzień ten ma szczególny, bo polski rodowód.To dziś - 15 marca zawodowi piekarze i cukiernicy obchodzą swoje święto, ponieważ w tym dniu przypada wspomnienie ich patrona – św. Klemensa, polskiego duchownego, który na przełomie XVIII i XIX wieku mieszkał w Warszawie, gdzie opiekował się najbardziej potrzebującymi. Nawet jako biskup włoski, do końca pozostawał wierny swojej największej pasji – wypiekaniu chleba.
Chleb jest jednym z podstawowych składników codziennej diety człowieka już od ponad 14 tysięcy lat. Spożywa się go w różnych formach, niemal pod każdą szerokością geograficzną. Chleb odgrywa również istotną rolę kulturową i symboliczną. Określenia: „nasz chleb powszedni”, „witamy was chlebem i solą”, „ciężki kawałek chleba”- od wieków podkreślają rolę i jego znaczenie w naszej kulturze, obyczajowości, życiu codziennym. Pomimo tego, że robiony jest z kilku składników, jego wypiekanie jest skomplikowane i wymaga cierpliwości.
Wszystkich, którzy chcą poznać tradycje z tym związane zapraszamy do odwiedzenia Muzeum Chleba, Szkoły i Ciekawostek w Radzionkowie. Jest to wspaniała i niezapomniana okazja, aby poznać nie tylko historię chleba, ale i tajniki zawodu, zobaczyć jak funkcjonuje piekarnia, a także… samemu spróbować swych sił podczas warsztatów pieczenia. W programie zwiedzania przewidzianych jest wiele atrakcji, m.in.:
- projekcja filmu przedstawiającego krótką historię chleba, tradycje z nim związane oraz proces produkcji chleba kiedyś oraz dziś
- warsztaty formowania i wypieku plecionek z ciasta chlebowego oraz późniejsza ich konsumpcja
- ciekawe prelekcje i wykłady na temat historii i znaczenia chleba
- udział w lekcji w dawnej klasie szkolnej, podczas której dowiedzieć się można wiele o historii nauczania oraz zwyczajach panujących przed laty w szkołach. Lekcji towarzyszy oglądanie eksponatów m.in. dawnych książek, elementarzy, materiałów piśmienniczych, strojów oraz przyborów szkolnych.
Muzeum w Radzionkowie jest miejscem, w którym historia przenika się z teraźniejszością i jest wciąż żywa, a eksponaty celowo nie zostały opatrzone opisami – przewodnicy wchodzą w interakcję ze zwiedzającymi angażując ich do wspólnej zabawy i zdobywania nowej wiedzy zadając pytania „co to?” i „do czego służyło?” Jednym słowem – to miejsce warte odwiedzenia. Zapraszamy!