- Górnego Śląska,
- Śląska Cieszyńskiego,
- Jury Krakowsko-Częstochowskiej,
- Beskidów,
- Krainy Górnej Odry.
Robert Makłowicz tak reklamuje pierwszy odcinek: "Pierwszy odcinek ze śląskiej serii, a w nim esencja Górnego Śląska, czyli Katowice i Zabrze, rolady, kluski śląskie i modra kapusta, zabytkowe kopalnie, Nikiszowiec i Giszowiec, a nade wszystko Szczepan Twardoch".
- To jest program kulinarny, ale przede wszystkim podróżniczy - wyjaśnia Agnieszka Sikorska, dyrektor Śląskiej Organizacji Turystycznej. - Robert Makłowicz był zafascynowany naszym regionem. Do tego stopnia, że mogę zdradzić, iż pierwszy odcinek "śląskich" programów, o Górnym Śląsku, w tym Katowicach i Zabrzu, będzie rekordowy pod względem długości ze wszystkich, jakie do tej pory zrealizował - dodaje Agnieszka Sikorska.
Robert Makłowicz odwiedził restauracje znajdujące się na Szlaku Kulinarnym "Śląskie Smaki" (Restaurację w Szybie Maciej w Zabrzu oraz Restaurację Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki w Wiśle), ponadto zagościł w Restauracji Śląska Prohibicja w Katowicach-Nikiszowcu, gdzie spotkał się z pisarzem Szczepanem Twardochem. Przy okazji nagrań do kolejnego odcinka odwiedził również Grupę Jurajską GOPR, czy hodowców owiec. Spotkał się z gospodyniami wiejskimi, zwiedzał zamki, pałace i atrakcje Śląskiego.