Lipsk - perła niemieckiej Saksonii to prezentacja Antona Merkela, 20-letniego wolontariusza Zabytkowej Kopalni Ignacy. Wydarzenie poprowadzone zostanie w języku angielskim z tłumaczeniem na język polski.
Oprócz prezentacji czeka nas jeszcze muzyczna niespodzianka oraz degustacja niemieckich specjałów kulinarnych!
Nie zabraknie tradycyjnego, niemieckiego poczęstunku! Razem z Antonem przygotujemy dania charakterystyczne dla regionu, z którego pochodzi nasz wolontariusz. Tym razem uczestnicy spotkania spróbują:
- Dresdner Christstollen - Podłużny kształt i posypka cukrem pudrem: kształt tradycyjnego ciasta bożonarodzeniowego symbolizuje zawinięte w pieluchy Dzieciątko Jezus. Stollen, czyli bożonarodzeniowa strucla jest w Niemczech równie ważną częścią Bożego Narodzenia. Już w 1329 roku Stollen został wymieniony w dokumencie w Naumburgu nad Soławą w Saksonii, co czyni go świątecznym wypiekiem o najdłuższej tradycji w Niemczech.
Od 2010 roku nazwy „Dresdner Stollen”, „Dresdner Christstollen” i „Dresdner Weihnachtsstollen” są zarejestrowane jako chronione oznaczenia geograficzne na mocy prawa europejskiego. W związku z tym Stollen Drezdeński może być produkowany wyłącznie w aglomeracji drezdeńskiej. Ciężkie ciasto drożdżowe strucli składa się głównie z masła, mleka, mąki, jajka, kardamonu, cynamonu, rodzynek, cytronatu i migdałów. ( źródło - https://www.deutschland.de/.../weihnachtsklassiker... )
- Thuringian Rostbratwurst - To średnio rozdrobniona kiełbasa grillowana produkowana w Turyngii. Jest bardzo aromatyczna dzięki użyciu wielu przypraw: czosnku, kminku, majeranku, cebuli, soli i pieprzu. Jest znana w całych Niemczech i najczęściej podawana jest w przekrojonej na pół bułce z ketchupem lub musztardą. Alternatywnie można ją również zjeść z sałatką ziemniaczaną. Najstarszy zachowany przepis pochodzi z pocz. XVII w. (źródło - Germany Tourism)
Wstęp – 10 zł
Bilety online https://bilety.kopalniaignacy.pl
lub w kasie Zabytkowa Kopalnia IGNACY