SZCZEGÓŁY ATRAKCJI TURYSTYCZNEJ

Kategoria: Dziedzictwo kulturowe
Muzeum Chleba, Szkoły i Ciekawostek

Droga do założenia muzeum w Radzionkowie nie była wcale prosta. Na początku były zainteresowania piekarnicze Piotra Mankiewicza, a następnie pasja kolekcjonowania przedmiotów związanych z wyrobem chleba. Wiązało się to z częstymi wizytami na targach staroci oraz przeszukiwaniem zakurzonych strychów w celu zdobycia ciekawych eksponatów. Kiedy przedmioty nie mieściły się już w domu, przyszedł pomysł organizacji własnego muzeum. Muzeum Chleba w Radzionkowie otwarto w 2000 roku. Na siedzibę wybrano dawne hale magazynowe. Jak mówi Piotr Mankiewicz, celem działalności muzeum jest przede wszystkim nauka szacunku dla chleba powszedniego, bo za tym idzie szacunek dla innych tradycyjnych wartości. Pewnie dlatego najbardziej wyczekiwanymi gośćmi są dzieci. W muzeum przyjrzeć się można dokładnie wszystkim etapom powstawania chleba. Wszystko zaczyna się od pracy rolnika (np. prezentowane są różne rodzaje zbóż) i młynarza. Później trafiamy do sali z urządzeniami piekarniczymi, do starej piekarni, śląskiej kuchni i cukierni. W muzeum zgromadzono mnóstwo narzędzi, maszyn, przedmiotów codziennego użytku, książek, dokumentów, pocztówek... Niezwykłe są tzw. pieniądze chlebowe z okresu międzywojennego, za które można było nabyć jedynie oznaczoną ilość chleba. Z pewnością wielką atrakcją jest możliwość upieczenia własnej bułeczki. Edukacji służą: pokaz filmu „Chleb” i specjalne lekcje muzealne. Muzeum wciąż rozszerza zakres działalności. Zaprasza więc do dawnej sali lekcyjnej, a także na wystawę interesującej kolekcji starych komputerów. Muzeum Chleba, Szkoły i Ciekawostek w Radzionkowie znajduje się na Szlaku Zabytków Techniki. Kronika szlakowa Rewolucja przemysłowa sprzed kilku wieków miała wpływ również na produkcję chleba. Tempo pracy sprawiło, że nie było już czasu na tradycyjne nim dzielenie się. Blisko sto lat temu Amerykanin Otto Frederick Rohwedder, uważany powszechnie za wynalazcę przemysłowego chleba porcjowanego, opatentował maszynę do automatycznego krojenia chleba. Problemy z utrzymaniem świeżości takiego pieczywa zniechęciły go jednak do uruchomienia produkcji na większą skalę. Do pomysłu jednak powrócił i 82 lata temu zaprojektował linię produkcyjną, która najpierw kroiła, a następnie natychmiast szczelnie pakowała pokrojony chleb.
Lokalizacja
ulica Nałkowskiej 5
41-992 Radzionków
Radzionków
Śląsk
w mieście
Kontakt
: +48 32 3871760
: +48 32 3871761
: biuro@muzeum-chleba.pl
: muzeum-chleba.pl
Informacje ogólne
: 60 min.
: 90 min.
: muzea, technika i nauka, zabytki techniki, źródła historii
Ceny i udogodnienia
: Cennik na stronie www.
: dzieci
: przewodnik, sklep z pamiątkami
: parking
Dostępność
: cały rok

Poniedziałek- piątek: 8:00-16:00
i w wybrane soboty (grafik na stronie www)

Atrakcje
Trasy
Galerie

Obiekty SZT w pobliżu

Radzionków
Muzeum Chleba, Szkoły i Ciekawostek w Radzionkowie to instytucja powstała z kolekcjonerskiej namiętności jednego człowie... więcej>>
Bytom
W wagonikach Górnośląskich Kolei Wąskotorowych (GKW) możemy obecnie odbyć przejażdżkę z Bytomia do Miasteczka Śląskiego ... więcej>>
Bytom
O zabudowaniach blisko 100-letniej elektrociepłowni „Szombierki” w Bytomiu pisze się: „katedra industrialu”. Ceglane bud... więcej>>
Tarnowskie Góry
Ok. 1490 – Chłop zwany Rybką, zamieszkujący osadę Tarnowice (ob. Tarnowice Stare, dzielnica Tarnowskich Gór), odkrył pie... więcej>>
Tarnowskie Góry
Sztolnia Czarnego Pstrąga to unikatowy, 600 metrowy fragment XIX wiecznej sztolni Fryderyk odwadniającej podziemia tarno... więcej>>
Siemianowice Śląskie
Park Tradycji powstał w budynku dawnej maszynowni zlikwidowanej kopalni „Michał” w Siemianowicach Śląskich, której histo... więcej>>

Śląskie Smaki

Katowice
Restauracja Kuchnia Otwarta specjalizuje się w potrawach tradycyjnej kuchni polskiej, a wszystkie serwowane dania opiera... więcej>>
Zabrze
Szyb Maciej to zespół obiektów dawnej Kopalni Węgla Kamiennego „Concordia" położony w dzielnicy Zabrza – Maciejowie. Ara... więcej>>